Türkiye’de ilaç etkin maddesi üretimi amaçlı kenevir yetiştiriciliğinde yeni kota sınırları belirlendi. Cumhurbaşkanı Kararı ile Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye göre, kenevir yetiştiriciliği toplam 5 bin metrekarelik alan ve yıllık 120 bin kök bitki ile sınırlı olacak.
Tarım Bakanlığı Kotayı Dağıtacak
Ülke genelinde uygulanacak kotanın dağıtımı, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılacak. Ancak üniversiteler, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı araştırma enstitüleri ve araştırma izni olan diğer kuruluşlar, bilimsel araştırmalar ve AR-GE çalışmaları için kota şartından muaf tutulacak.
Başvurular İçin Son Gün 31 Ekim
İlaç etkin maddesi üretimi amaçlı kenevir yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin başvuru süresi 1 Ekim’de başlamış olup, 31 Ekim itibarıyla sona erecek. Başvuruda, üretim yeri ve planına ilişkin detaylar, tedarik protokolleri ve alıcı firma bilgilerini içeren belgeler talep ediliyor. Başvurusu olumlu değerlendirilenlere Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından üretim izni verilecek.
Endüstriyel Kenevirde Dünya Çapında İlgi Artıyor
Kenevir, düşük THC oranına sahip endüstriyel türleriyle ABD, AB ve Çin gibi ülkelerde geniş alanlarda ekiliyor. Türkiye’de ise kenevir üretimi, lif ve tohum amaçlı kontrollü alanlarda yapılıyor. Tarım Bakanlığı, bu alanda yürüttüğü çalışmalarla yerli ve milli kenevir üretimini teşvik etmeyi amaçlıyor.
Kenevirin Kullanım Alanları
Kenevirin otomotivden tekstile, gıda ve kozmetikten inşaat malzemelerine kadar geniş bir kullanım alanı bulunuyor. Ortalama bir dekarda 100 kilogram lif elde edilirken, fiyatlandırmada kilogram başına lif 185 TL, tohum 185 TL, sap ise 25 TL olarak işlem görüyor.
Kaynak: https://www.ensonhaber.com/